h1

STUDII – Adrian Creţu : „O temă importantă: «Renaşterea dacică în literatura român㻓

iunie 3, 2007

Subiectul pe care vi-l propun relationeaza, conform cercetarilor mele, miscarea de renastere spirituala dacica in literatura romana si, mai exact, de un anumit an extrem de important in acest sens, 1921, cand Lucian Blaga publica 3 materiale esentiale pentru receptarea dacismului pe aceste meleaguri.
Titlul tezei mele este „Renasterea dacica in literatura romana. Momentul Lucian Blaga-1921„, in care investighez cronologic o anumita categorie de scriitori romani, de la B.P. Hasdeu, Mihai Eminescu, Mihail Sadoveanu, Lucian Blaga, Mircea Eliade etc, in a caror evolutie spirituala isi face simtita prezenta, la un moment dat, o izbucnire intermitent-magmatica a substratului dacic (Mircea Eliade declara in Jurnalul sau: „La rastimpuri ma apuca pasiunea Daciei si a lui Zamolxis. Ma reintorc atunci la textul lui Herodot, citit si recitit de de vreo 30-40 de ori pana acum, la celelalte marturii marunte despre credintele getilor…”; aceeasi reactie o avea si Eminescu, marturie fiind scrisorile sale catre Veronica Micle).

Comunicarea stiintifica pe care o propun se concentreaza pe 3 texte extrem de interesante ale lui Lucian Blaga, publicate, intamplator sau nu, in 1921: volumul de poezii Pasii Profetului, articolul Revolta fondului nostru nelatin (in ziarul Gandirea, continuat mai tarziu de un alt articol, Getica, aparut in 1943 in revista sibiana Saeculum , in care comenta monumentala lucrare a lui V. Parvan) si piesa de teatru>>>>>continuarea aici>>>>>

Reclame