h1

BIBLIOGRAFIE – Doina Drăguţ: „Marile civilizaţii ale traco-geţilor“

iunie 3, 2007

General N. Portocală: „MARILE CIVILIZAŢII ALE TRACO-GEŢILOR”, Ed OBIECTIV, Craiova, 2006

„Un scrib scrie asupra ruinei cetăţii Lagash o lamentaţiune, care formează una din cele mai frumoase pagini ale literaturii sumeriene…” Este nevoie să aruncăm o scurtă privire asupra vechilor civilizaţii, spre a ne da seama de aşezările noastre şi de raporturile îndepărtate pe care le-am putut avea cu acele civilizaţii.

O premieră pentru Editura Obiectiv Craiova este cartea „Marile civilizaţii ale traco-geţilor” (care va avea şi un volum II, aşa cum ne asigură editorul).
În Cuvântul editorului ni se spune că lucrarea originală a apărut în anul 1932 şi deci se poate edita fără nici un fel de oprelişti, conform Legii care protejează timp de 70 de ani dreptul de autor. Volumul a fost publicat de Institutul de Arte Grafice „Bucovina”, costa 80 de lei, era semnat de General N. Portocală şi purta titlul „Din PRE-ISTORIA DACIEI şi a vechilor civilizaţiuni”.
Volumul, editat sub titlul „Marile civilizaţii ale traco-geţilor”, cuprinde nouă capitole concepute de editor, pornind de la textul original la care a adăugat din abundenţă imagini, o parte de început semnată de Doina Drăguţ, intitulată „Soarta celor şapte minuni”, şi o parte finală constituită sub formă de anexe (Greaca veche – un dialect român; Sanscrita – limba… românilor vedici; Românii din… Nigeria!) semnată de prof. Tudor Diaconu.
Autorul declară că încă de pe vremea regelui Burebista (anii 60-48 î.Chr.), teritoriul Daciei „se întindea până în Moravia, Galiţia, Padolia şi Chersones, la nord şi est; până în Serbia de Vest, iar la sud trecea dincolo de Hemus, la Mesambria şi Apollonia”. Există probe arheologice şi toponimice care atestă că tracii au existat anterior până pe valea Oderului şi gura Vistulei.
Făcând adeseori referiri la extrase din lucrările „L’Italie Primitive” de Léon Homo şi „L’Humanité Prehistorique” de Jaques de Morgan, autorul (gen. N. Portocală) ne spune că Italia a fost „literalmente împopulată” de valuri de popoare venite din Europa Centrală în timp de circa 2.000 de ani. Aceste popoare au venit cu limba şi civilizaţia lor şi au adus „piatra lustruită, creşterea animalelor, înhumarea chincită (contractată); apoi arama, practica agriculturii; urmează bronzul şi incineraţia şi, în sfârşit, fierul, vasele mortuare bitronconice, decoraţiunea geometrică, svastica, fibula, brăţara”. Popoarele acestea cu o civilizaţie superioară, despre care vorbeşte autorul, erau popoarele etruscilor care erau de origine tracă. Suficiente probe toponimice, în această privinţă, ne dă şi>>> continuarea aici >>>