h1

Maria Ciornei: „Etruscii – dovadă a continuităţii prezenţei pelasgilor din Carpaţi, în istorie“

octombrie 26, 2007

Despre etrusci s-a scris mult încă din secolul al XVIII-lea. Unii cercetători s-au specializat în studiul istoriei lor – s-a întemeiat chiar o ramură a istoriei -etruscologia.
Etruscii sunt consideraţi şi azi o populaţie misterioasă, care îşi semnalează prezenţa în Toscana la sfârşitul sec. al VIII-lea î.e.n., care în zorii formării Romei (753 î e n), ce era un sat, sau doar o uniune de sate, ocupau centrul Italiei, dezvoltând o strălucită civilizaţie urbană, alcătuită din 12 oraşe-state, şi formând o Confederaţie, ce a influenţat în mod categoric civilizaţia romanilor de mai târziu, care însă i-au nimicit treptat, prin războaie, în final asimilându-i.
Originea etruscilor învăluită în mister, a încurajat cele mai diverse şi, uneori, cele mai fanteziste ipoteze.
Nu se cunoaşte cu exactitate nici locul de origine, nici rasa căreia îi aparţin, şi nici dacă sunt localnici a căror formare s-a făcut prin închidere, sau sunt migratori din alte părţi-toate acestea pentru că de la ei n-a rămas nici o literatură.

Încă din antichitate părerile sunt contradictorii şi aşa au rămas până azi; mari etruscologi moderni ca Massimo Pollotino, Raymond Block, Bouillet, ori Giuliano şi Larisa Bonfante, susţin teze diferite, privind originea etruscilor. >>>>>Maria Ciornei>>>>>

Reclame