h1

Gheorghe Şeitan: „Basarabia Hiperboreeană“

martie 20, 2008

Aratam in “Mitul Sarabha la geti”,pornind de la ceea ce ne-au lasat B.P. Hasdeu si Vasile Lovinescu, faptul ca Basaraba este un nume foarte vechi, denumirea unei caste sacerdotal-regale la getii de dinaintea lui Burebista, o functiune ce se poate intelege mai bine prin mitul indo-european al cerbului Sarabha.
In cele ce urmeaza, vrem sa demonstram ca nici Basarabia, ca provincie romaneasca, nu este o denumire creata de evul mediu, asa cum se crede, in prezent, ci ea exista inca din perioada prehomerica si decurge din viziunea getica asupra aceluiasi cervideu fabulos, numit Sarabha, pe care legendele si credintele romanilor si grecilor le-au pastrat.
Inainte de a intra in amanuntele chestiunii mentionam ca cel care a dat directia cautarii motivelor mitologice prehomerice in traditiile si folclorul romanilor a fost marele savant Mircea Eliade.In cuvantul inainte la volumul “De la Zalmoxis la Genghis-Han”, Eliade spunea: “Se stie ca anumite scenarii mitico-rituale, existente inca la taranii din Europa centrala si sud-orientala, la inceputul secolului XX , pastrau fragmente mitologice si ritualuri disparute in Grecia antica, inainte de Homer” (1).
>>>>>

Reclame