h1

Gheorghe Şeitan: „Ţinutul Da Qin şi interesul chinezilor pentru Dacia“

august 6, 2008

În anul 1935, când a scris „China, a short cultural history”, autorul acestui tratat de istoria culturii probabil nici nu auzise de Dacia. Altfel nu se explică de ce, în încercarea lui de a localiza Ţinutul Da Qin, descris în Istoria Han Târzie, un ţinut situat geografic la vest de Marea Neagră şi înregistrat în timp în sec. I e.n., nici măcar nu ia în calcul posibilitatea ca acesta să fi fost Dacia.
CP. Fitzgerald afirma, fără a aduce argumente, că Da Qin este una şi aceeaşi cu Imperiul Roman, localizare care nu are, după părerea noastră, nici un suport logic, după cum vom încerca să arătăm în cele ce urmează. Da Qin fiind de fapt Dakia.

Odată cu traducerea acestei cărţi în România1 confuzia dintre Da Qin şi Imperiul Roman nu mai poate trece neobservată, mai ales că este vorba de un izvor necunoscut despre Dacia, şi anume Istoria Dinastiei Han.2 Meritul cărţii constă în faptul că ne pune la dispoziţie traducerea unui fragment din Istoria Dinastiei Han Târzii, putând obţine, astfel, informaţii ce ne permit să ne distanţăm de opinia lui Fitzgerald. Această traducere se află în cuprinsul cap. VIII al cărţii, intitulat „Imperiul Han şi descoperirea occidentului”, în contextul unor relatări mai ample ce vizează China şi lumea occidentală antică.
>>>>>>>>

Reclame