h1

Elena Armenescu: „Soarele”

Acum cand Soarele a inceput din nou (pentru a cata oara?) sa-si inalte orbita arcului de cerc vizibila din locul care noua ne-a fost harazit sa vedem prima oara lumina, este momentul optim unui bilant, unei sinteze.

El (Soarele) este martor al trecutului nostru indepartat si apropiat care ne framanta, care nu ne da pace noua, din nefericire prea putini, dar suficienti -daca am fi uniti si ne-am implica – in mod public, incat gandurile noastre sa devina cuvinte rostite pentru milioane de oameni, auzite, intelese si acceptate de ei in asa fel incat sa ne urmeze in fapta.

Calea tacerii este rezervata unui grup regal si o exersam fiecare dintre noi, perioade mai lungi sau mai scurte, intrerupte de obligatiile inerente vietii si chiar de implicarea de care aminteam.

Binecuvantata este tacerea si ostracizarea gandurilor in colturile intunecate ale mintii, in pivnitele subconstientului, lasand armonia gandului bun si a imaginilor sacre sa ne colinde, sa ne induca acea traire interioara haruita cautatorilor de Adevar si Dreptate.

In teritoriul Adevarului se afla si trecutul nostru indepartat, radacinile noastre de vreri si aspiratii, de dorinta nestramutarii si totodata a stramutarii in spatii celeste, urmand necunoscutele cai destinate noua muritorilor/nemuritori.

Este stiut si dovedit in anii din urma cand oamenii acestor locuri (romanii) au impanzit pamantul, ca ei au plecat dar au luat cu ei, in inima si gandurile lor: meleagurile pe care s-au nascut, gradina bunicilor, basmele ascultate in copilarie, intamplarile, colindul adevarat cand s-au alaturat unei cete de copii si mergeau din casa in casa, oprindu-se sub ferestre si strigand:

-Buna dimineata la Mos Ajun…

Copil fiind fiecare credeam in ceea ce ne spuneau Parintii si Bunicii .

Acum, la varsta maturitatii, dupa ce am parcurs paginile de aur ale inteleptilor omenirii pe care ii consideram Parinti si Modele de urmat, suna ceasul care ne cheama pe fiecare dupa puterile si darurile sale la Fapta.

` Iata, vremurile noi de acum ne ofera timp si spatiu potrivit pentru a ne dovedi noi jarul ce reaprinde focul la lumina caruia sa se redescopere neamul care a dainuit milenii, sa-si recapete demnitatea si tinerii sa fie mandri de inaintasii lor.

Cred ca fiecare om cu energia lui fizica dar mai ales cu cea mentala inseamna mult pentru forta si energia neamului sau.

Sunt gandurile oamenilor in mijlocul carora traim: luminoase si optimiste, armonioase si impaciuitoare, blande si iertatoare? Ofera ele teren de inflorire a emotiilor pozitive, a bucuriilor, fericirii, comuniunii cu sacrul? Pajisti de lumina salasuiesc in sufletele lor?

Se imbraca ei in haine de farmec si freamat de iubire crestina?

E vremea implicarii. E vremea semanatului faptelor bune sa avem ce culege noi si urmasii nostri…

Asa sa ne ajute Dumnezeu!

NB. Sunt intru totul de acord cu memoriul domnului Dr N Savescu, simtind cu toata puterea mea de recunoastere a adevarului ca cele mentionate sunt cele mai apropiate de Adevar. Recent am vizitat templele paleolitice din Malta. Noi avem ce sa prezentam omenirii, cu nimic mai prejos, dimpotriva frumusetea mirifica a varietatii peisajului ” presarat” cu generozitate de Creator, aici la jumatatea distantei intre pol si ecuator este deosebita

Subliniez ca am fost si sunt pasionata de istorie. Ca medic, am participat la congresele de dacologie cu lucrarile : Calusul, dans terapeutic stravechi; Ritualuri de tamaduire in evul timpuriu carpatic; Descantecele..

____________________________________________________________________________________

Revista DACOLOGICA este o publicatie de informatie culturala cu caracter alternativ , creata in cadrul unui proiect experimental rezultat din colaborarea dintre ARP – ASOCIATIA ROMANA PENTRU PATRIMONIU si ASOCIATIA SCRIITORILOR CRESTINI DIN ROMANIA . Revista cuprinde studii , puncte de vedere si ipoteze in tema istoriei stravechi a regiunii carpato-danubiene propuse de autori din toata lumea . Ea contine stiri , studii sau rezultate diverse obtinute prin investigatii pluridisciplinare ( imbratisand cu precadere teme , personalitati si subiecte evitate de presa oficiala ) , opinii mai putin sau deloc cunoscute prin dezbaterile organizate intre ” figurile noului monopol ” al informatiei si istoriografiei , propuneri de examinari si de studiu tematic ce nu patrund la suprafata vietii publice din cauza ignorantei sau rea-credintei , puncte de vedere noi avand caracter de ipoteza sau de examen de laborator . Colaborarea la revista on-line DACOLOGICA este deschisa oricarui carturar roman , indiferent de locul unde se afla , de domeniul de exercitare practica si de ” palmaresul ” profesional.

Revista DACOLOGICA apare prin grija unui colegiu editorial si sub coordonarea ARP – ASOCIATIA ROMANA PENTRU PATRIMONIU . Preluarea textelor aparute in Revista DACOLOGICA este posibila numai cu acordul autorului . Anunturile si comentariile redactionale pot fi reproduse cu mentiunea sursei . *Responsabilitatea asupra fiecarui text publicat apartine autorului conform reglementarilor internationale asupra acestui subiect . Opinia autorilor gazduiti nu este intotdeauna si opinia redactiei . Colaborarea la revista on-line DACOLOGICA este deschisa oricarui autor sau organizatii care doreste sa puna in circulatie un punct de vedere considerat de interes larg ori doreste sa faca mai cunoscuta o opinie sau o concluzie de utilitate in tematica propusa de editor . * Expeditia textelor se poate face la adresa de e-mail dacologica @gmail.com * Textele trebuie sa fie expediate in programul MS Word, in atasament la mesajul dvs., redactate cu diacritice romanesti , cu caractere ” Arial „, la marimea de 10 pixeli . La aceiasi adresa poate fi trimisa orice corespondenta destinata membrilor redactiei si orice opinie privitoare la materialul aparut sau dorit. Sunt binevenite , si vor fi studiate atent ,orice semnalari privind fapte , personalitati si situatii mai putin mediatizate , privind tematica de precadere a revistei. Publicatia fiind alcatuita prin voluntariat,colaborarea este onorifica. Avand in vedere ca dialogul cultural se afla in suferinta in Romania , orice stire despre carti aflate in lucru sau in curs de aparitie , despre lansari de carti noi sau despre manifestari culturale apartinand tematicii fundamentale a revistei DACOLOGICA vor fi utile si isi vor afla difuzarea cuvenita . Proiectele editoriale ale diferitelor edituri , indiferent de marimea lor sau de locul unde activeaza , vor fi primite cu solidaritate si vor fi propagate cu staruinta . Organizatiile , asociatiile sau grupurile de cercetare in domeniul tematic principal sunt chemate sa isi faca mai bine cunoscuta activitatea lor si prin aparitia in publicatiile editate de noi si prin mijloacele de comunicare pe care le avem acum si le vom inmulti in viitor.