h1

Z. Cârlugea despre „Mişcarea Zalmoxiană”

Studiile mele va asigur ca sunt solide si ca ele nu tin de conjuncturi! Nici cele de critica/eseistica, nici cele de dacologie. Despre MISCAREA ZALMOXIANA, initiata (si) de noi la Tg. Jiu in 1995, printr-un Simpozion national, vom avea, probabil, timp sa vorbim si sa citim. Nu e o jucarie, nu e o distractie festivaliera, ci ceva de tot interesul. Care nu prea place spiritului inertial academic. S-au spus aci multe nazbatii, care ma distreaza (dar care si fac rau…) insa exista si lucruri de tot interesul (chiar cercetatorii straini o spun).

Eu nu ma mai impac azi cu remarca bietului cronicar de acum 300 de ani cum ca „de la Ram ne tragem”, reluata de SCOALA ARDELEANA (in conjuncturi justificate). Nu venim de niciunde, suntem aici de mii de ani,oarecum amestecati in creuzetul Carpati-Dunarea de Jos,iar o parte din semne, desi au iesit la iveala, sunt prost citite… In sfarsit, voi da o carte si pe aceasta tema (de la latinismul istoriografic la dacismul romanticilor si teoria continuitatii de mai tarziu)…

Acum va intreb daca ati parcurs cartea „De la Zamolxe la Iisus Hristos”, de preot cercetãtor istoric DUMITRU BALASA (decedat in dec. 2002, unul dintre fruntasii miscarii daciste de dupa 1989)… Acelasi autor a scris: DACII DE-A LUNGUL MILENIILOR sau TARA SOARELUI sau ISTORIA DACOROMANIEI ori MARELE ATENTAT AL APUSULUI PAPAL IMPOTRIVA POPORULUI ROMAN…(ultimele doua aparute la Buc. cu prefete semnate de mine, bietul dacolog!).Sunt documentare de toata lauda ale celui care a fondat la Tg. Jiu revista ZALMOXIS (1996) si DOKIANA la Dragasani…

Oricum, „miscarea zalmoxiana” (botezata astfel de mine prin 1995) nu trebuie lasata pe mana amatorilor, dar nici la indemana „academismului” scortos, depasit… Trebuie un echilibru in toate. Trebuie gasita o cale de mijloc.

 

____________________________________________________________________________________

Revista DACOLOGICA este o publicatie de informatie culturala cu caracter alternativ , creata in cadrul unui proiect experimental rezultat din colaborarea dintre ARP – ASOCIATIA ROMANA PENTRU PATRIMONIU si ASOCIATIA SCRIITORILOR CRESTINI DIN ROMANIA . Revista cuprinde studii , puncte de vedere si ipoteze in tema istoriei stravechi a regiunii carpato-danubiene propuse de autori din toata lumea . Ea contine stiri , studii sau rezultate diverse obtinute prin investigatii pluridisciplinare ( imbratisand cu precadere teme , personalitati si subiecte evitate de presa oficiala ) , opinii mai putin sau deloc cunoscute prin dezbaterile organizate intre ” figurile noului monopol ” al informatiei si istoriografiei , propuneri de examinari si de studiu tematic ce nu patrund la suprafata vietii publice din cauza ignorantei sau rea-credintei , puncte de vedere noi avand caracter de ipoteza sau de examen de laborator . Colaborarea la revista on-line DACOLOGICA este deschisa oricarui carturar roman , indiferent de locul unde se afla , de domeniul de exercitare practica si de ” palmaresul ” profesional.

Revista DACOLOGICA apare prin grija unui colegiu editorial si sub coordonarea ARP – ASOCIATIA ROMANA PENTRU PATRIMONIU . Preluarea textelor aparute in Revista DACOLOGICA este posibila numai cu acordul autorului . Anunturile si comentariile redactionale pot fi reproduse cu mentiunea sursei . *Responsabilitatea asupra fiecarui text publicat apartine autorului conform reglementarilor internationale asupra acestui subiect . Opinia autorilor gazduiti nu este intotdeauna si opinia redactiei . Colaborarea la revista on-line DACOLOGICA este deschisa oricarui autor sau organizatii care doreste sa puna in circulatie un punct de vedere considerat de interes larg ori doreste sa faca mai cunoscuta o opinie sau o concluzie de utilitate in tematica propusa de editor . * Expeditia textelor se poate face la adresa de e-mail dacologica @gmail.com * Textele trebuie sa fie expediate in programul MS Word, in atasament la mesajul dvs., redactate cu diacritice romanesti , cu caractere ” Arial „, la marimea de 10 pixeli . La aceiasi adresa poate fi trimisa orice corespondenta destinata membrilor redactiei si orice opinie privitoare la materialul aparut sau dorit. Sunt binevenite , si vor fi studiate atent ,orice semnalari privind fapte , personalitati si situatii mai putin mediatizate , privind tematica de precadere a revistei. Publicatia fiind alcatuita prin voluntariat,colaborarea este onorifica. Avand in vedere ca dialogul cultural se afla in suferinta in Romania , orice stire despre carti aflate in lucru sau in curs de aparitie , despre lansari de carti noi sau despre manifestari culturale apartinand tematicii fundamentale a revistei DACOLOGICA vor fi utile si isi vor afla difuzarea cuvenita . Proiectele editoriale ale diferitelor edituri , indiferent de marimea lor sau de locul unde activeaza , vor fi primite cu solidaritate si vor fi propagate cu staruinta . Organizatiile , asociatiile sau grupurile de cercetare in domeniul tematic principal sunt chemate sa isi faca mai bine cunoscuta activitatea lor si prin aparitia in publicatiile editate de noi si prin mijloacele de comunicare pe care le avem acum si le vom inmulti in viitor.