h1

~Gheorghe Şeitan: „În India, unde reşed zeii daci“

,,Alexandru merge in Indii, unde resed in Himalaya zeii daci.Acolo el intalneste pe Dochia si de la Zamolx invata intelepciune”.Este una dintre observatiile lui Mihail Eminescu, ramase in manuscrisele sale (ms. 2290, f.70.1) si, ca multe altele necercetate si neintelese.

Zeii resed in Himalaya pentru ca au migrat din Dacia, din muntii Riphey si de ce nu, din muntii Haemus care sunt o parte din Himalaya balcanica si originara a indo-europenilor.

Cand arienii au invadat India (mileniul 2 I.H.) ei dispuneau de o cultura vedica, deja formata, in teritoriul matca.

Aratam aici ca mitul Kabandha a existat in culturile Vinca si Gumelnita (mileniile 3-5 I.H.) fapt demonstrabil prin vasele de argila antropomorfe.La cele doua capete ale mitului in cauza se afla zeii proto-daci, Indra-zeul care il creeaza pe demonul Kabandha si Rama- divinitatea care il elibereaza din conditia demonica.

Ca vase de depozitare, aceste recipiente sunt, la nivel lingvistic, ,,buti, butoaie”, butoi fiind traducerea ad-literam a termenului sanscrit kabandha dar si demoni (sanscritul bhuta-demon).

A existat o Ramayana carpatica, in care eroul aparea, fie cu numele sau consacrat, cel de Rama, fie prin intelesul sau, adica ,,Negrul”, ,,Cel intunecat”, ,,Cel frumos ca fata lunii pline”.

Precum si astazi in Thaylanda, ori in statele maharajahilor din nordul Indiei, unde se mai pastreaza inca o traditie vedica, Rama-Chandra este socotit fondatorul statal, tot astfel printii daci, din dinastia lunara se socoteau a descinde direct din Negrul-Voda, craiul intemeietor.

Brahmanismul vedic isi are sorgintea in mosismul proto-getic, avand ca zeitati principale pe Mosul si Dzal Mosu (Zalmoxis), cel trimis in lumea fenomenala sa-i mantuiasca pe geti, zalmoxismul fiind crestinismul inainte de Cristos.

Mitul varaha, mistretul vishnuit care zgaltaie osia lumii provocand cutremurele de pamant era cunoscut protodacilor iar acest lucru nu trebuie demonstrat ci doar observat.A se observa zona seismica de la curbura Carpatilor si ca aceasta zona se numeste Vrancea, de la varaha (vraha).

Zeitatile Vishnu si Shiva le regasim in mitul Ganta-Karna, adica ,,La urechi cu clopotei!”.Nu poate fi o intamplare faptul ca acelasi refren se afla in ritualurile copiilor indieni din Bengal si cei din Romania.Este posibil ca ritualul Ganta-Karna sa se fi suprapus peste cel al Plugusorului care a preluat refrenul.

Descoperirea pe teritoriul Daciei a numeroase masti inspaimantatoare, denumite impropiu Gorgone, demonstreaza un cult a lui Kirtti-Mukha sau Fata Gloriei.Se adevereste ca neamul mocanilor sunt unul dacic care se autointitulau ,,Eliberatii”(conf. sanscritului mokshana-eliberare).Kirtti-mukha apare ca o inversare a cuvantului mocartan.

Zeul vedic al bogatiilor de orice fel, numit Kubera (cit.chiubera) a ajuns pana la noi sub forma si intelesul cuvantului ,,chiabur”.

Sunt sase motive mitologice neobservate pana acum care au existat in civilizatia getica si cea protogetica : Kabandha, Rama, Varaha, Ganta-Karna, Kirtti-Mukha si Kubera.Ele sunt o parte dintre zeitatile dacice care au plecat spre est si au ajuns pana in Himalaya sa resada, dupa cum spunea Mihail Eminescu.Dedicam memoriei marelui inaintas aceste randuri.

GHEORGHE ŞEITAN