h1

Gheorghe Şeitan: „Zalmoxis în cântecul bătrânesc“

Gheorghe Şeitan: „Zalmoxis în cântecul bătrânesc“, Editura Cronicarul, Tulcea (Vladimir Brilinsky)

 

Apărută la editura Cronicarul din Tulcea, lucrarea lui Gheorghe Şeitan vine să adâncească o legătură peste veacuri dintre spiritualitatea geto-dacilor şi tradiţiile româneşti neaoşe reprezentate prin cântece bătrâneşti.

 

Titlul complet al studiului de faţă ar fi trebuit să fie mai degrabă „Zalmoxis în cântecul bătrânesc Toma Dalimoş“, pentru că cea mai mare parte a paginilor sunt scrise asemenea unor comentarii la textul acestui cântec.

Cititorul s-ar putea întreba, ce are în comun zeul dacilor cu popularul erou albaladei pe care elevii o studiază la nivel gimnazial. Răspunsul autorului rezultă dintr-o nouă teorie amodului de abordare a cântecelor bătrâneşti pe care le scoate în afaran sferei folclorice, dându-le în acelaşi timp o înclinaţie preponderent mitologico-spirituală.

Cântecele bătrâneşti ale românilor sunt, în opinia aceluiaşi autor, legile cântate ale geţilor fără ca ele să aibă un conţinut istoric. Ele nu sunt o creaţie umană, ci una de inspiraţie divină transmisă geţilor prin intermediul unor mari iniţiaţi în misterele lui Zalmoxis, oameni extrem de calificaţi specialişti ai sacrului. Cântecul Toma Dalimoş oferă în opinia lui Gheorghe Şeitan, pentru prima dată posibilitatea de a privi din interior mistica getică nu doar prin prisma a ceea ce au relatat istoricii şi filosofii antichităţii, mai mult sau mai puţin avizaţi.

Studiul ce avăzut astfel lumina tiparului se doreşte a fi un început de drum, pe o cale mai lungă, aceea a regăsirii lui Zalmoxis şi a înţelepciunii getice în cântecele bătrâneşti, în nemuritoarele colinde, în basme şi legende, în ritualurile şi tradiţiile românilor.

VLADIMIR BRILINSKY

 

____________________________________________________________________________________

Revista DACOLOGICA este o publicatie de informatie culturala cu caracter alternativ , creata in cadrul unui proiect experimental rezultat din colaborarea dintre ARP – ASOCIATIA ROMANA PENTRU PATRIMONIU si ASOCIATIA SCRIITORILOR CRESTINI DIN ROMANIA . Revista cuprinde studii , puncte de vedere si ipoteze in tema istoriei stravechi a regiunii carpato-danubiene propuse de autori din toata lumea . Ea contine stiri , studii sau rezultate diverse obtinute prin investigatii pluridisciplinare ( imbratisand cu precadere teme , personalitati si subiecte evitate de presa oficiala ) , opinii mai putin sau deloc cunoscute prin dezbaterile organizate intre ” figurile noului monopol ” al informatiei si istoriografiei , propuneri de examinari si de studiu tematic ce nu patrund la suprafata vietii publice din cauza ignorantei sau rea-credintei , puncte de vedere noi avand caracter de ipoteza sau de examen de laborator . Colaborarea la revista on-line DACOLOGICA este deschisa oricarui carturar roman , indiferent de locul unde se afla , de domeniul de exercitare practica si de ” palmaresul ” profesional.

Revista DACOLOGICA apare prin grija unui colegiu editorial si sub coordonarea ARP – ASOCIATIA ROMANA PENTRU PATRIMONIU . Preluarea textelor aparute in Revista DACOLOGICA este posibila numai cu acordul autorului . Anunturile si comentariile redactionale pot fi reproduse cu mentiunea sursei . *Responsabilitatea asupra fiecarui text publicat apartine autorului conform reglementarilor internationale asupra acestui subiect . Opinia autorilor gazduiti nu este intotdeauna si opinia redactiei . Colaborarea la revista on-line DACOLOGICA este deschisa oricarui autor sau organizatii care doreste sa puna in circulatie un punct de vedere considerat de interes larg ori doreste sa faca mai cunoscuta o opinie sau o concluzie de utilitate in tematica propusa de editor . * Expeditia textelor se poate face la adresa de e-mail dacologica @gmail.com * Textele trebuie sa fie expediate in programul MS Word, in atasament la mesajul dvs., redactate cu diacritice romanesti , cu caractere ” Arial „, la marimea de 10 pixeli . La aceiasi adresa poate fi trimisa orice corespondenta destinata membrilor redactiei si orice opinie privitoare la materialul aparut sau dorit. Sunt binevenite , si vor fi studiate atent ,orice semnalari privind fapte , personalitati si situatii mai putin mediatizate , privind tematica de precadere a revistei. Publicatia fiind alcatuita prin voluntariat,colaborarea este onorifica. Avand in vedere ca dialogul cultural se afla in suferinta in Romania , orice stire despre carti aflate in lucru sau in curs de aparitie , despre lansari de carti noi sau despre manifestari culturale apartinand tematicii fundamentale a revistei DACOLOGICA vor fi utile si isi vor afla difuzarea cuvenita . Proiectele editoriale ale diferitelor edituri , indiferent de marimea lor sau de locul unde activeaza , vor fi primite cu solidaritate si vor fi propagate cu staruinta . Organizatiile , asociatiile sau grupurile de cercetare in domeniul tematic principal sunt chemate sa isi faca mai bine cunoscuta activitatea lor si prin aparitia in publicatiile editate de noi si prin mijloacele de comunicare pe care le avem acum si le vom inmulti in viitor.