h1

Ioan Miclău: Pr. Dumitru Bălaşa – preot, istoric, scriitor

„Parintele Dumitru Balasa s-a nascut la 1 august 1911 in familia taranilor Matei(zis Marin) si Ioana Balasa din catunul Dealul Mare, comuna

Gusoieni, jud.Valcea. Arborele genealogic isi are radacini adanci in vreme si in neam, dar, deocamdata, nu-l putem reconstitui decat in parte”. (Pr.Al.Stanciulescu-Barda )

Recent de la Editura „Cuget Romanesc”- Barda, cunoscutul carturar si editor Pr. Al.Stanciulescu-Barda,a adunat intr-o Editie ingrijita cu mult suflet, scrierile istorice ale inaintasului sau Pr. Dumitru Balasa, publicandu-i astfel cartea incarcata de adevaruri istorice, adevaruri ale istoriei stravechi daco-romane, dezvaluind ceea ce altii din umbre luptau sa ascunda.

Insasi „ingrijitorul Editiei” dl Barda, indemnat de constiinta spune in Cuvantul de prefata: Dupa ce o citesti, nu poti decat sa exclami: „Intr-adevar, cine n-are batrani sa-si cumpere !”

Cartea se intituleaza: „Marele atentat al Apusului Papal impotriva independentei Daco-Romanilor” publicata in anul 2007, in Romania. Eu cred cu convingere ca multe adevaruri istorice stau inca dosite, dar nimic nu poate fi ascuns Judecatii Drepte a Celui ce a creat popoarele si limbile lor. Dumnezeu are indelunga rabdare, dar niciodata nu a lasat adevarul sa dispara. Aceasta carte a fost daruita si bibliotecii „Mihai Eminescu” din Wollongong, deci a fi la indemana cititorilor romani-australieni.

Pentru a cunoaste principalele teme istorice aduse la lumina de venerabilul carturar si cercetator istoric Pr. Dumitru Balasa, consider folositor a publica insasi cuvantul acestuia redat in scrierea de prefatare a cartii : „Dupa ce am conspectat izvoarele documentare in legatura cu istoria Daco Romaniei, am aflat surprinzatoare stiri si concluzii noi, inedite.

M-am convins de existenta magnificului arbore al tracilor, care, dupa calculele lui Mircea Eliade, avea circa doua sute de ramuri. De la un capat al lumii tracice, Asia Mica, pana in Portugalia actuala, se vorbea limba traco-daca. Dintre ramurile tracilor, au facut epoca getii, dacii, romanii, (romanii de mai tarziu) si biesii(besii, bisaltii, bistonii, bitinii). Regatul feminin al stramosilor daci a fost condus pe rand de mari preotese si regine, intre care Hestia (Vesta) si Dacia (Dokia), care au facut epoca anterior anilor 1900 i.Hr. Ele stiau sa scrie si au alcatuit cel mai vechi cod de legi, Belaginele (Legile frumoase), pe care le-au predat regelui Zalmoxe (c.1400 i.Hr.).

Dacii si romanii erau traci si vorbeau aceeasi limba. De asemenea, cea mai inaintata cultura de pe Terra a apartinut dacilor. La un moment dat, romanii-latini plateau tribut regelui dac. Razboaiele dintre romani si daci au fost razboaie fratricide, asa cum, mai tarziu, moldovenii s-au luptat cu muntenii. Eneas si Traian (TROIAN) au fost traci-romani. Dupa victoria din 106, cand o buna parte din triburile trace au trecut de partea lui Traian, mii de robi, turme de vite, grau si tot tezaurul lui Decebal a fost transferat la Roma.

Sarbatoarea de 123 de zile a fost un delir. Roma a obtinut o aureola mondiala. Dacii robiti de fratii lor au construit in capitala peninsulei cele mai de seama monumente ale antichitatii.

Totusi, cea mai viguroasa creanga a giganticului arbore al tracilor a ajuns aceea a Dacilor. Declinul Romei si apogeul puterii dacilor are loc intre anii 293-313. In acest timp, Caius Galerius Valerius Maximianus (305-311), secondat de nepotul sau de sora (fiica a Romulei, din Romula-Resca, jud. Romanati) – Galerius Valerius Maximinus-Dara sau Daia si de comandantul Constantin ( cel Mare, viitorul imparat), a desfiintat numele marelui imperiu. Acesta, impreuna cu senatul, a hotarat sa se numeasca, incepand cu anul 305, Imperiul Dac.

Lactantiu se plangea ca Dacii au ajuns stapanii lumii. Capitala s-a mutat la Tesalonic (Salonic), mare centru al Tracilor-Daci. Motivul pentru care Ler(Galeriu), imparatul, a facut aceste formidabile mutatii, au fost doua :

1. Majoritatea populatiei in marele imperiu si in armata o forma elementul dac, si

2. Limba care se forma de la un capat la celalalt capat al lumii vechi era limba traco-daca. In popor, cei doi Galeri au fost cunoscuti sub hipoercisticul LER. Eroarea sustinuta de cei mai multi ligvisti, ca „Ler” ar fi o interjectie, a fost corectata de noi (Vezi”Albina”, organ al Ministerului Culturii, Bucuresti, 1994, noiembrie, p.11: LER = GALERIUS, imparatul Daciei). Celelalte constatari documentare, inedite in ceea ce priveste continuitatea dacica, le-am publicat in buletinul „Noi Tracii” ( in Italia), in „Avant Post” (Bucurest), in „Renasterea Daciei”, (Bucuresti), in „Mitropolia Banatului”(Timisoara) si in „Fluidul roditor” ( Tg.Jiu),1995.

Lucrarea mea intitulata „Dacii de-alungul mileniilor”,(aflata in manuscris dactilo) a fost prezentata in serial de cercetatorul si poetul Zenobie Carlugea, in ziarul „Gorjeanul” (Tg.Jiu), 1995, ianuarie, 5,6,7,10, 11, 12, 13, in serialul Tracologia la rascruce – teorie spectaculoasa. Pe aceasta cale ii aduc multumirile mele.

In volumul de fata prezint a doua parte a cercetarilor mele, un buchet de studii pe care l-am intitulat Marele atentat al Apusului papal impotriva independentei poporului daco-roman. Profitorii acestui atentat au fost ungurii. Acestia, fara ajutorul armat al papalitatii, nu ar fi putut sa robeasca o parte din

Ceho-Slovacia, din Serbia si din Daco-Romania. Un mare rau au facut papii si regii maghiarilor chiar acestei etnii. De unde la inceput descalecase in Panonia, papa si regii unguri au implantat etnia maghiara, cu ajutorul armat al Apusului, la granitele unui teritoriu imens. Astfel, o parte dintre cehi, slavi si daco-romani au ajuns robi in propria lor tara.

Dupa destramarea marilor imperii, natiunile robite si-au cucerit independenta.

Dar si azi, anumite elemente sovine incita la destabilizarea hotarelor precizate dupa primul razboi mondial.

Pentru a privi in clar aceasta problema, am cercetat izvoarele documentare si am alcatuit, intre altele, prezentul volum, intai pentru mine ca istoric si apoi pentru cine doreste sa afle adevarul in trecutul atat de dureros al daco-romanilor.

Daco-Romanii nu au migrat nicicand. Ei sunt aici de zeci de milenii. Pe parcurs au fost robi in propria lor vatra. Cultura greaca si latina si cultura mondiala sunt tributare culturii dacice.

In starea de fapt, fac un parintesc indemn pentru toti fiii Terrei:

Fiti oameni ! Homines, hominibus, neqne lupi !

Preot DUMITRU BĂLAŞA

____________________________________________________________________________________

Revista DACOLOGICA este o publicatie de informatie culturala cu caracter alternativ , creata in cadrul unui proiect experimental rezultat din colaborarea dintre ARP – ASOCIATIA ROMANA PENTRU PATRIMONIU si ASOCIATIA SCRIITORILOR CRESTINI DIN ROMANIA . Revista cuprinde studii , puncte de vedere si ipoteze in tema istoriei stravechi a regiunii carpato-danubiene propuse de autori din toata lumea . Ea contine stiri , studii sau rezultate diverse obtinute prin investigatii pluridisciplinare ( imbratisand cu precadere teme , personalitati si subiecte evitate de presa oficiala ) , opinii mai putin sau deloc cunoscute prin dezbaterile organizate intre ” figurile noului monopol ” al informatiei si istoriografiei , propuneri de examinari si de studiu tematic ce nu patrund la suprafata vietii publice din cauza ignorantei sau rea-credintei , puncte de vedere noi avand caracter de ipoteza sau de examen de laborator . Colaborarea la revista on-line DACOLOGICA este deschisa oricarui carturar roman , indiferent de locul unde se afla , de domeniul de exercitare practica si de ” palmaresul ” profesional.

Revista DACOLOGICA apare prin grija unui colegiu editorial si sub coordonarea ARP – ASOCIATIA ROMANA PENTRU PATRIMONIU . Preluarea textelor aparute in Revista DACOLOGICA este posibila numai cu acordul autorului . Anunturile si comentariile redactionale pot fi reproduse cu mentiunea sursei . *Responsabilitatea asupra fiecarui text publicat apartine autorului conform reglementarilor internationale asupra acestui subiect . Opinia autorilor gazduiti nu este intotdeauna si opinia redactiei . Colaborarea la revista on-line DACOLOGICA este deschisa oricarui autor sau organizatii care doreste sa puna in circulatie un punct de vedere considerat de interes larg ori doreste sa faca mai cunoscuta o opinie sau o concluzie de utilitate in tematica propusa de editor . * Expeditia textelor se poate face la adresa de e-mail dacologica @gmail.com * Textele trebuie sa fie expediate in programul MS Word, in atasament la mesajul dvs., redactate cu diacritice romanesti , cu caractere ” Arial „, la marimea de 10 pixeli . La aceiasi adresa poate fi trimisa orice corespondenta destinata membrilor redactiei si orice opinie privitoare la materialul aparut sau dorit. Sunt binevenite , si vor fi studiate atent ,orice semnalari privind fapte , personalitati si situatii mai putin mediatizate , privind tematica de precadere a revistei. Publicatia fiind alcatuita prin voluntariat,colaborarea este onorifica. Avand in vedere ca dialogul cultural se afla in suferinta in Romania , orice stire despre carti aflate in lucru sau in curs de aparitie , despre lansari de carti noi sau despre manifestari culturale apartinand tematicii fundamentale a revistei DACOLOGICA vor fi utile si isi vor afla difuzarea cuvenita . Proiectele editoriale ale diferitelor edituri , indiferent de marimea lor sau de locul unde activeaza , vor fi primite cu solidaritate si vor fi propagate cu staruinta . Organizatiile , asociatiile sau grupurile de cercetare in domeniul tematic principal sunt chemate sa isi faca mai bine cunoscuta activitatea lor si prin aparitia in publicatiile editate de noi si prin mijloacele de comunicare pe care le avem acum si le vom inmulti in viitor.