h1

„Istoria adevărată se recucereşte pas cu pas“

În perioada 20-21 Iulie s-au desfasurat la Bucureşti lucrările celui de-al optulea Congres Internaţional de Dacologie „Tomiris 2007″. Iniţiativa organizării acestui congres aparţine Societăţii Dacia Revival International, cu sediul la New York, prin preşedintele ei, Dr. Napoleon Săvescu, autorul lucrării „Noi nu suntem urmaşii Romei”. La ediţia din acest an au fost invitate personalităţi ale lumii culturale, istorice, etnografice şi ştiinţifice atât din România cât şi din Statele Unite ale Americii, Elveţia, Spania, Moldova, Macedonia, Albania, Italia şi Germania. S-au primit 100 de lucrări de specialitate din care Consiliul Ştiinţific al Congresului a selectat lucrările care vor fi prezentate în cadrul Congresului.

Aşa cum s-a hotărât la Congresul al VH-lea, în acest an, 2007, cel de-al VIII-lea Congres a fost dedicat reginei Tomiris a massageţilor, despre care cărţile noastre de istorie au păstrat o tăcere de neînţeles. De neînţeles, căci izvoare de primă importanţă ne vorbesc despre personalitatea şi fapta pilduitoare ale acestei legendare regine care a intrat şi în mitologia unor naţiuni din Orientul Apropiat. Au cunoscut-o artiştii Renaşterii europene iar la Muzeul Luvru are expus un frumos portret. Dintre marii români, Eminescu a cunoscut-o, i-a evocat numele într-un frumos poem ce urma să facă parte din plănuita sa Epopee dacică. A fost o celebritate a epocii sale iar amintirea i-a rămas peste timp.

Congresul al VIII-lea Internaţional de Dacologie redă ţării, spre neuitare, una dintre cele mai puternice personalităţi ale Antichităţii – regina geţilor, Tomiris. Şi să nu ne mire aprecierea. Căci în timp ce o lume întreaga – şi noi „în rând cu lumea”! – cunoaşte eroismul grecilor în celebrele „războaie modice” ale veacului V i.Hs., cărţile noastre de istorie au trecut şi trec cu atâta uşurinţă, atunci când nu tac, peste faptul că strămoşii noştrii autentici, traco-geto-dacii, au respins, succesiv, 3 mari invazii ale Imperiului persan – atunci, cea mai mare Putere a lumii cunoscute – între care prima, absolut pilduitoare, a fost victoria zdrobitoare a reginei Tomiris împotriva trufaşului împărat Cyrus al II-lea, în anul 529 i.Hs., lui însuşi regina rezervindu-i o pedeapsă finală care să nu se uite în veac.

Eminescu ştia bine, din izvoare istorice, toate acestea, când punea în gura lui Mircea cel Bătrân cunoscuta replică dată lui Baiazid, la Rovine: „Împăraţi pe care lumea nu putea să-i mai încapă / Au venit şi-n ţara noastră de-au cerut pământ şi apă / Şi nu voi ca să mă laud, nici că voi să te-nspăimint / Cum veniră, se făcură toţi o apă şi-un pămint.”

Eminescu ştia, dar istoricii noştri n-au binevoit să reţină şi să prezinte romanilor asemenea fapte pilduitoare. Regina Tomiris, a geţilor, pentru ei nu a existat.

Desigur, Congresul al VIII-lea, Internaţional, de Dacologie ca şi cele anterioare, în plen şi în cele două secţiuni ale sale, continuă să pună în evidenţă aspecte importante şi inedite ale istoriei şi civilizaţiei strămoşilor noştri autentici, traco-geto-dacii – prima naţiune a Europei şi deopotrivă, ctitor al acesteia. Cei care, cu bună credinţă şi fără prejudecăţi, doresc să le cunoască, să vină, să vadă şi să asculte direct aceste informaţii autentice.

 

____________________________________________________________________________________

Revista DACOLOGICA este o publicatie de informatie culturala cu caracter alternativ , creata in cadrul unui proiect experimental rezultat din colaborarea dintre ARP – ASOCIATIA ROMANA PENTRU PATRIMONIU si ASOCIATIA SCRIITORILOR CRESTINI DIN ROMANIA . Revista cuprinde studii , puncte de vedere si ipoteze in tema istoriei stravechi a regiunii carpato-danubiene propuse de autori din toata lumea . Ea contine stiri , studii sau rezultate diverse obtinute prin investigatii pluridisciplinare ( imbratisand cu precadere teme , personalitati si subiecte evitate de presa oficiala ) , opinii mai putin sau deloc cunoscute prin dezbaterile organizate intre ” figurile noului monopol ” al informatiei si istoriografiei , propuneri de examinari si de studiu tematic ce nu patrund la suprafata vietii publice din cauza ignorantei sau rea-credintei , puncte de vedere noi avand caracter de ipoteza sau de examen de laborator . Colaborarea la revista on-line DACOLOGICA este deschisa oricarui carturar roman , indiferent de locul unde se afla , de domeniul de exercitare practica si de ” palmaresul ” profesional.

Revista DACOLOGICA apare prin grija unui colegiu editorial si sub coordonarea ARP – ASOCIATIA ROMANA PENTRU PATRIMONIU . Preluarea textelor aparute in Revista DACOLOGICA este posibila numai cu acordul autorului . Anunturile si comentariile redactionale pot fi reproduse cu mentiunea sursei . *Responsabilitatea asupra fiecarui text publicat apartine autorului conform reglementarilor internationale asupra acestui subiect . Opinia autorilor gazduiti nu este intotdeauna si opinia redactiei . Colaborarea la revista on-line DACOLOGICA este deschisa oricarui autor sau organizatii care doreste sa puna in circulatie un punct de vedere considerat de interes larg ori doreste sa faca mai cunoscuta o opinie sau o concluzie de utilitate in tematica propusa de editor . * Expeditia textelor se poate face la adresa de e-mail dacologica @gmail.com * Textele trebuie sa fie expediate in programul MS Word, in atasament la mesajul dvs., redactate cu diacritice romanesti , cu caractere ” Arial „, la marimea de 10 pixeli . La aceiasi adresa poate fi trimisa orice corespondenta destinata membrilor redactiei si orice opinie privitoare la materialul aparut sau dorit. Sunt binevenite , si vor fi studiate atent ,orice semnalari privind fapte , personalitati si situatii mai putin mediatizate , privind tematica de precadere a revistei. Publicatia fiind alcatuita prin voluntariat,colaborarea este onorifica. Avand in vedere ca dialogul cultural se afla in suferinta in Romania , orice stire despre carti aflate in lucru sau in curs de aparitie , despre lansari de carti noi sau despre manifestari culturale apartinand tematicii fundamentale a revistei DACOLOGICA vor fi utile si isi vor afla difuzarea cuvenita . Proiectele editoriale ale diferitelor edituri , indiferent de marimea lor sau de locul unde activeaza , vor fi primite cu solidaritate si vor fi propagate cu staruinta . Organizatiile , asociatiile sau grupurile de cercetare in domeniul tematic principal sunt chemate sa isi faca mai bine cunoscuta activitatea lor si prin aparitia in publicatiile editate de noi si prin mijloacele de comunicare pe care le avem acum si le vom inmulti in viitor.