h1

Alexandru Nemoianu: „Gânduri la «Renaşterea Daciei» şi un Dialog cu «Neica Nimeni»?“

Gânduri la „Renaşterea Daciei“

Am citit ieri ceva intitulat “ Renasterea Daciei“. Nu stiam specific acest text semnat de Mircea Babes dar cele cu continut similar sunt peste tot.

Cateva lucruri.

Textul este de un tezism sfruntat. „Scoala de arheologie“ (?!) este considerata procuror, jurat si judecator, sentinta fara drept de apel. Asta venind din partea unei discipline (arheologia) eminamente speculativa si circumstantiala.

Mai mult. In „scoala de arheologie“ sunt inclusi strict cei care sustin o „anume“ teza si o „anume“ concluzie. Mircea Babes (MB) (un personaj traind intr-un cerc izilat si care are criterii si standarde fara legatura cu lumea mare si care individ, in plus, realmente sufera de un orgoliu patalogic) , cred ca nici macar nu baga de seama ca „scoala arheologica“ a fost folosita si abuzata , in fapt prostituata, de catre toate, absolut toate administratiile romanesti din , hai sa zic, 1839 incoace.

Nu ar fi nimanui de folos sa enumar nenumaratele citate trunchiate si inca si mai numeroasele ignorari deliberate ale unor pareri alternative pe care le-a facut Mircea Babes (M. B) in micul si pateticul sau pamflet. Nu are rost sa ridicam incidenta nici macar a insultelor cu care afla de bine sa acopere pe cei care nu au aceiasi parere cu el. (El isi permite sa insulte autori a volume si semnatari a sute de articole din „inaltimea“ catorva pagini obscure semnate de el MB in „vestita“ si de „renume“ publicatie a Institutului de Arheologie, „SCIVA“. )Doar marginal notez ca el(MB) trebuie sa fie un om fericit. Tupeul ii tine loc de tot, de argument, de imaginatie, de bun simt. Fericit el insulta si admonesteaza. Dar mult mai potrivita i-ar fi injuratura directa si rotirea ciomagului. In aceste domenii pare a avea reale virtuti.

Dar dincolo de orice gluma, MB vorbeste in numele „cuiva“ si adevarul este ca nici macar nu ascunde acest fapt.

MB vorbeste in numele celor care de aproape doua veacuri , tenace, diabolic, cauta sa inoculeze in memoria colectiva romanesca credinta ca suntem un neam de venetici, la voia cuceritorilor. Intre cele spuse de MB si neghiobiile natange si indecente ale lui Horia Roman Patapievici nu este nici o diferenta tipologica. Amandoi apartin celor care slujesc pe „jupanii“, „deja globalisti“, pe cei care admit un singur „popor ales“.

Dar iata , ca acuma sunt „unii“ care nu se mai sperie. Dar iata , ca acuma sunt „unii:“ care spun ce este drept. Dar iata, ca sunt „unii“ care spun ceeace Neamul din Carpati a stiut si stie bine;ca nu suntem copiii nimanui, ca nu suntem de pripas, ca nu suntem la voia orisicui.

MB dovedeste suflet de gardian de puscarie dar el nu isi da seama ca cei pe care ii slugareste sunt in panica.

Nu avem motiv sa ne spriem de asemenea gunoi publicistic. Noaptea este pe sfarsite si zorile sunt aproape.

ADAOS – Dialog cu „Neica Nimeni“?

Ii cunosc si pe Mircea Babes si pe Constantin Preda si pe „viermele“ Andrei Pippidi (in legatura cu el permanent trebuie sa ma abtin sa nu folosesc „pustisme“ legate de numele lui, dar foarte tare i se potrivesc). In general cunosc intreaga „fauna“ de la Institutul de Arhelogie si de la Facultatea de Istorie.

In acele cercuri mereu a existat o singura parere si numai o parere a fost ingaduita. Acolo „unanimitatea“ a stat neclintita. Discutia cu acei oameni este exercitiu in inutilitate. Este ca „eforturile“ de a „dovedi“ existenta lui Dumnezeu.

Dar este absolut patetic cum „neica nimeni“ Babes vorbeste despre Nicolae Densusianu care a publicat TOATE documentele semnificative ale Evului Mediu romanesc. Fara Densusianu nu aveam nimic. Este suficient sa va uitati cate dintre documentele , zise Hurmuzachi (caci fusesera publicate cu cheltuiala lui Eudoxiu de Hurmuzachi) au fost semnate de Nicolae Densusianu. Si un asemenea om este „executat“ de catre Mircea Babes. Absolut jalnic!
#
Imi amintesc ca in vremea in care eram student la Istorie era un singur coleg care stia despre Densusianu. Era insultat si atacat peste tot, demonizat. Acuma el este in Australia si cred ca finalmente a intrat in legatura cu Aurora Petan:Vlad Protopopescu.

In vremea comunismului Densusianu era la „sala a III-a“, acuma este considerat „legionar”(!?). Este limpede ca „puterea“ este contra lui , ocupatia de ieri si azi.

ALEXANDRU NEMOIANU, SUA

 

____________________________________________________________________________________

Revista DACOLOGICA este o publicatie de informatie culturala cu caracter alternativ , creata in cadrul unui proiect experimental rezultat din colaborarea dintre ARP – ASOCIATIA ROMANA PENTRU PATRIMONIU si ASOCIATIA SCRIITORILOR CRESTINI DIN ROMANIA . Revista cuprinde studii , puncte de vedere si ipoteze in tema istoriei stravechi a regiunii carpato-danubiene propuse de autori din toata lumea . Ea contine stiri , studii sau rezultate diverse obtinute prin investigatii pluridisciplinare ( imbratisand cu precadere teme , personalitati si subiecte evitate de presa oficiala ) , opinii mai putin sau deloc cunoscute prin dezbaterile organizate intre ” figurile noului monopol ” al informatiei si istoriografiei , propuneri de examinari si de studiu tematic ce nu patrund la suprafata vietii publice din cauza ignorantei sau rea-credintei , puncte de vedere noi avand caracter de ipoteza sau de examen de laborator . Colaborarea la revista on-line DACOLOGICA este deschisa oricarui carturar roman , indiferent de locul unde se afla , de domeniul de exercitare practica si de ” palmaresul ” profesional.

Revista DACOLOGICA apare prin grija unui colegiu editorial si sub coordonarea ARP – ASOCIATIA ROMANA PENTRU PATRIMONIU . Preluarea textelor aparute in Revista DACOLOGICA este posibila numai cu acordul autorului . Anunturile si comentariile redactionale pot fi reproduse cu mentiunea sursei . *Responsabilitatea asupra fiecarui text publicat apartine autorului conform reglementarilor internationale asupra acestui subiect . Opinia autorilor gazduiti nu este intotdeauna si opinia redactiei . Colaborarea la revista on-line DACOLOGICA este deschisa oricarui autor sau organizatii care doreste sa puna in circulatie un punct de vedere considerat de interes larg ori doreste sa faca mai cunoscuta o opinie sau o concluzie de utilitate in tematica propusa de editor . * Expeditia textelor se poate face la adresa de e-mail dacologica @gmail.com * Textele trebuie sa fie expediate in programul MS Word, in atasament la mesajul dvs., redactate cu diacritice romanesti , cu caractere ” Arial „, la marimea de 10 pixeli . La aceiasi adresa poate fi trimisa orice corespondenta destinata membrilor redactiei si orice opinie privitoare la materialul aparut sau dorit. Sunt binevenite , si vor fi studiate atent ,orice semnalari privind fapte , personalitati si situatii mai putin mediatizate , privind tematica de precadere a revistei. Publicatia fiind alcatuita prin voluntariat,colaborarea este onorifica. Avand in vedere ca dialogul cultural se afla in suferinta in Romania , orice stire despre carti aflate in lucru sau in curs de aparitie , despre lansari de carti noi sau despre manifestari culturale apartinand tematicii fundamentale a revistei DACOLOGICA vor fi utile si isi vor afla difuzarea cuvenita . Proiectele editoriale ale diferitelor edituri , indiferent de marimea lor sau de locul unde activeaza , vor fi primite cu solidaritate si vor fi propagate cu staruinta . Organizatiile , asociatiile sau grupurile de cercetare in domeniul tematic principal sunt chemate sa isi faca mai bine cunoscuta activitatea lor si prin aparitia in publicatiile editate de noi si prin mijloacele de comunicare pe care le avem acum si le vom inmulti in viitor.