h1

~Ce inseamna „ipoteza” si „laborator istoriografic”?

Ideea de a crea , pe langa celelalte publicatii editate de ARP , si o revista de ” dacologie ” a fost intampinata cu o anumita iritare de unii din adeptii acestui gen de studii care socotesc ca notiuni precum” ipoteza” ori ” laborator istoriografic” sunt absurde si nu ar trebui invocate cu nici un chip . Insa obligatia noastra este , intai de toate , de a construi solid si necontestabil si , deci , de a vedea ,inainte de concluzie enuntata fara nuanta , procesul treptat de afirmare a unei identitati ce s-a contrafacut si astazi este aproape de uitarea cultivata organizat. Aici ,noi trebuie sa aducem ceea ce ” agentii descurajarii ” nu au caci rostul lor este altul decat a gasi ceea ce nu se observa dintr-un intreg vazut in forme schimonosite : simt al echilibrului , metoda potrivita , truda in „laborator ” , stiinta de carte unde „ipoteza” trebuie formulata cu prudenta si verificata in ideea de a o putea impune , daca se confirma, in domeniul realitatilor inatacabile . Orice ezitare produce amanari insa, deopotriva, orice imprudente expun reactiilor ce apar intotdeauna intr-un razboi pentru noi insine asa cum este cel ce se desfasoara aici de mai bine de doua sute de ani .
Iata de ce ” Dacologica” este un spatiu de ipoteze si de laborator istoriografic: pentru ca ” noi” nu pretindem ca suntem detinatorii adevarului absolut-precum isi imagineaza ” ei ” – ci doar cautatorii dedicati si inzestrati cu memorie , poate ultimii solomonari .

____________________________________________________________________________________

Revista DACOLOGICA este o publicatie de informatie culturala cu caracter alternativ , creata in cadrul unui proiect experimental rezultat din colaborarea dintre ARP – ASOCIATIA ROMANA PENTRU PATRIMONIU si ASOCIATIA SCRIITORILOR CRESTINI DIN ROMANIA . Revista cuprinde studii , puncte de vedere si ipoteze in tema istoriei stravechi a regiunii carpato-danubiene propuse de autori din toata lumea . Ea contine stiri , studii sau rezultate diverse obtinute prin investigatii pluridisciplinare ( imbratisand cu precadere teme , personalitati si subiecte evitate de presa oficiala ) , opinii mai putin sau deloc cunoscute prin dezbaterile organizate intre ” figurile noului monopol ” al informatiei si istoriografiei , propuneri de examinari si de studiu tematic ce nu patrund la suprafata vietii publice din cauza ignorantei sau rea-credintei , puncte de vedere noi avand caracter de ipoteza sau de examen de laborator . Colaborarea la revista on-line DACOLOGICA este deschisa oricarui carturar roman , indiferent de locul unde se afla , de domeniul de exercitare practica si de ” palmaresul ” profesional.

Revista DACOLOGICA apare prin grija unui colegiu editorial si sub coordonarea ARP – ASOCIATIA ROMANA PENTRU PATRIMONIU . Preluarea textelor aparute in Revista DACOLOGICA este posibila numai cu acordul autorului . Anunturile si comentariile redactionale pot fi reproduse cu mentiunea sursei . *Responsabilitatea asupra fiecarui text publicat apartine autorului conform reglementarilor internationale asupra acestui subiect . Opinia autorilor gazduiti nu este intotdeauna si opinia redactiei . Colaborarea la revista on-line DACOLOGICA este deschisa oricarui autor sau organizatii care doreste sa puna in circulatie un punct de vedere considerat de interes larg ori doreste sa faca mai cunoscuta o opinie sau o concluzie de utilitate in tematica propusa de editor . * Expeditia textelor se poate face la adresa de e-mail dacologica @gmail.com * Textele trebuie sa fie expediate in programul MS Word, in atasament la mesajul dvs., redactate cu diacritice romanesti , cu caractere ” Arial „, la marimea de 10 pixeli . La aceiasi adresa poate fi trimisa orice corespondenta destinata membrilor redactiei si orice opinie privitoare la materialul aparut sau dorit. Sunt binevenite , si vor fi studiate atent ,orice semnalari privind fapte , personalitati si situatii mai putin mediatizate , privind tematica de precadere a revistei. Publicatia fiind alcatuita prin voluntariat,colaborarea este onorifica. Avand in vedere ca dialogul cultural se afla in suferinta in Romania , orice stire despre carti aflate in lucru sau in curs de aparitie , despre lansari de carti noi sau despre manifestari culturale apartinand tematicii fundamentale a revistei DACOLOGICA vor fi utile si isi vor afla difuzarea cuvenita . Proiectele editoriale ale diferitelor edituri , indiferent de marimea lor sau de locul unde activeaza , vor fi primite cu solidaritate si vor fi propagate cu staruinta . Organizatiile , asociatiile sau grupurile de cercetare in domeniul tematic principal sunt chemate sa isi faca mai bine cunoscuta activitatea lor si prin aparitia in publicatiile editate de noi si prin mijloacele de comunicare pe care le avem acum si le vom inmulti in viitor.