h1

Adrian Creţu: „O temă importantă: «Renaşterea dacică în literatura român㻓

Subiectul pe care vi-l propun relationeaza, conform cercetarilor mele, miscarea de renastere spirituala dacica in literatura romana si, mai exact, de un anumit an extrem de important in acest sens, 1921, cand Lucian Blaga publica 3 materiale esentiale pentru receptarea dacismului pe aceste meleaguri.

Titlul tezei mele este „Renasterea dacica in literatura romana. Momentul Lucian Blaga-1921„, in care investighez cronologic o anumita categorie de scriitori romani, de la B.P. Hasdeu, Mihai Eminescu, Mihail Sadoveanu, Lucian Blaga, Mircea Eliade etc, in a caror evolutie spirituala isi face simtita prezenta, la un moment dat, o izbucnire intermitent-magmatica a substratului dacic (Mircea Eliade declara in Jurnalul sau: „La rastimpuri ma apuca pasiunea Daciei si a lui Zamolxis. Ma reintorc atunci la textul lui Herodot, citit si recitit de de vreo 30-40 de ori pana acum, la celelalte marturii marunte despre credintele getilor…”; aceeasi reactie o avea si Eminescu, marturie fiind scrisorile sale catre Veronica Micle).

Comunicarea stiintifica pe care o propun se concentreaza pe 3 texte extrem de interesante ale lui Lucian Blaga, publicate, intamplator sau nu, in 1921: volumul de poezii Pasii Profetului, articolul Revolta fondului nostru nelatin (in ziarul Gandirea, continuat mai tarziu de un alt articol, Getica, aparut in 1943 in revista sibiana Saeculum , in care comenta monumentala lucrare a lui V. Parvan) si piesa de teatru Zamolxe (mister pagan). Cele trei materiale ale lui Blaga faceau valva in epoca, desi erau receptate dintr-o perspectiva cu totul gresita: critica literara aprecia aceasta rabufnire a „fondului dacic” drept nimic altceva decat o manifestare originala a vitalismului curentului literar al expresionismului, sub semnul caruia se apreciaza ca s-a constituit opera blagiana.

Textele lui Lucian Blaga identificau drept adevarate zeitati dacice pe Zamolxe, pe zeul naturii Pan, coborator din tracul Dionysos, ce contempleaza si identifica misterele universului in natura inconjuratoare.

Teza mea demonstreaza faptul ca, prin panteismul viziunii sale, Blaga recreaza, de fapt, o situatie primordiala, in care dacii comunicau direct cu zeii lor, iar reaparitia lui Zamolxis in mit (reprezentat literar in opera lui Blaga, precum si in opera altor scriitori romani de prim rang), corespunde ritualic cu restabilirea comunicarii directe intre Zamolxe si credinciosii sai (si nu este doar o simpla recuperare literara a mitologiei romanesti pre-crestine, fapt pretins incorect in istoria literara romaneasca). Pentru sustinerea acestei ipoteze, am investigat in detaliu cele trei materiale blagiene mentionate anterior, care ofera numeroase dovezi in acest sens.

ADRIAN CREŢU

 

____________________________________________________________________________________

Revista DACOLOGICA este o publicatie de informatie culturala cu caracter alternativ , creata in cadrul unui proiect experimental rezultat din colaborarea dintre ARP – ASOCIATIA ROMANA PENTRU PATRIMONIU si ASOCIATIA SCRIITORILOR CRESTINI DIN ROMANIA . Revista cuprinde studii , puncte de vedere si ipoteze in tema istoriei stravechi a regiunii carpato-danubiene propuse de autori din toata lumea . Ea contine stiri , studii sau rezultate diverse obtinute prin investigatii pluridisciplinare ( imbratisand cu precadere teme , personalitati si subiecte evitate de presa oficiala ) , opinii mai putin sau deloc cunoscute prin dezbaterile organizate intre ” figurile noului monopol ” al informatiei si istoriografiei , propuneri de examinari si de studiu tematic ce nu patrund la suprafata vietii publice din cauza ignorantei sau rea-credintei , puncte de vedere noi avand caracter de ipoteza sau de examen de laborator . Colaborarea la revista on-line DACOLOGICA este deschisa oricarui carturar roman , indiferent de locul unde se afla , de domeniul de exercitare practica si de ” palmaresul ” profesional.

Revista DACOLOGICA apare prin grija unui colegiu editorial si sub coordonarea ARP – ASOCIATIA ROMANA PENTRU PATRIMONIU . Preluarea textelor aparute in Revista DACOLOGICA este posibila numai cu acordul autorului . Anunturile si comentariile redactionale pot fi reproduse cu mentiunea sursei . *Responsabilitatea asupra fiecarui text publicat apartine autorului conform reglementarilor internationale asupra acestui subiect . Opinia autorilor gazduiti nu este intotdeauna si opinia redactiei . Colaborarea la revista on-line DACOLOGICA este deschisa oricarui autor sau organizatii care doreste sa puna in circulatie un punct de vedere considerat de interes larg ori doreste sa faca mai cunoscuta o opinie sau o concluzie de utilitate in tematica propusa de editor . * Expeditia textelor se poate face la adresa de e-mail dacologica @gmail.com * Textele trebuie sa fie expediate in programul MS Word, in atasament la mesajul dvs., redactate cu diacritice romanesti , cu caractere ” Arial „, la marimea de 10 pixeli . La aceiasi adresa poate fi trimisa orice corespondenta destinata membrilor redactiei si orice opinie privitoare la materialul aparut sau dorit. Sunt binevenite , si vor fi studiate atent ,orice semnalari privind fapte , personalitati si situatii mai putin mediatizate , privind tematica de precadere a revistei. Publicatia fiind alcatuita prin voluntariat,colaborarea este onorifica. Avand in vedere ca dialogul cultural se afla in suferinta in Romania , orice stire despre carti aflate in lucru sau in curs de aparitie , despre lansari de carti noi sau despre manifestari culturale apartinand tematicii fundamentale a revistei DACOLOGICA vor fi utile si isi vor afla difuzarea cuvenita . Proiectele editoriale ale diferitelor edituri , indiferent de marimea lor sau de locul unde activeaza , vor fi primite cu solidaritate si vor fi propagate cu staruinta . Organizatiile , asociatiile sau grupurile de cercetare in domeniul tematic principal sunt chemate sa isi faca mai bine cunoscuta activitatea lor si prin aparitia in publicatiile editate de noi si prin mijloacele de comunicare pe care le avem acum si le vom inmulti in viitor.