h1

~Dumitru Vochescu: „Casa Europeană şi Farmacia Dacică“

Romania va intra in Uniunea Europeana si va duce cu ea multe traditii care vor imbogatii patrimonial comun.Una din acestea va fi si Farmacia Dacica pe care pe care o vom gasi deja acolo prin bunavointa urmasilor lui Zamolxis.

Plantele de leac din farmacia dacica erau recunoscute in toata lumea veche, iar astazi niste firme ca Hofigal  si Fares, ne fac cinste cu produsele lor. Exista insa o planta miraculoasa careen-a ramas de la Daci, am pastrat-o cu toata cinstea, dar nu se cunoaste prea bine in farmacia verde.Este vorba de de o specie de “Aloe” autohtona.

Planta Aloe, cunoscuta de la inceputurile istoriei, a inceput sa devina celebra in ultima suta de ani, a inceput sa fie folosita industrial si sa fie comercializata in toata lumea in ultimii 50 de ani.   [ 1]

S-au identificat cca 250 de specii, majoritatea africane si s-au cultivat in America pe plantatii uriase, Produsele medicale  pe baza de aloe au cuprins aproape intregul spectrul produselor farmaceutice si se foloseste la scara industriala, beneficiind de o retea de distributie, reclama si  protectie industriala moderna. In acest scop a fost creat in 1981, Consiliul  Stiintific Intrnational pentru Aloe, pentru protejarea acestei industrii, “ impotriva producatorilor necinstiti si a concurentei neloiale.”

Trebuie remarcat insa ca, sucul de aloe se degradeaza in cateva ore, pierzand cam 95% din calitatile benefice, astfel incat, utilizarea este limitata numai la zonele unde planta creste in mod natural. Este si cazul nostru, unde medicina populara romaneasca a folosit-o macerate in miere si vin.  [ 2]

Mentionam ca  marii cultivatori nu au avut in vedere aceasta aloe romaneasca.( de clima temperate)

Majoritatea celor care au adus plantele din Africa,.au remarcat insa ca bastinasii foloseau planta ca totem, amplasata desupra intrarii in colibe, pentru a-i ferii de fortele malefice. Folosirea plantei ca totem, inseamna ca ea era considerata cu puteri miraculoase fiind folosita vreme indelungata, cu aporturi benefice.

Aceasta constatare ne-a atras atentia si noua. Aceasta planta creste aproape pe fiecare casa de roman.Ea se panteaza odata cu acoperisul casei, si traieste cat casa,fara ingrijiri speciale,fara a i pasa de seceta verilor, sau de gerul iernii, ramanand mereu verde.In copilaria mea,am fost de multe ori tratat, mai ales de afectiunile digestive. O frunza proaspata ,se freca intr-o lingura cu tuica tare,se bea si vindecarea era rapida si sigura.

La noi , care eram aproape de cetatea dacica de la Gradistea de Valcea,fiecare casa pastra cu cinste planta pe acoperis. Mai tarziu,am observat ca in jurul altor cetati dacice, povestirile erau asemanatoare, dar mai ales, aloea de pe acoperis era aceiasi. Cand am observat ca,in aceste locuri se folosea la inmormantare stalpul dacic,in forma de Coloana Infinitului, a lui Brancusi, mi-am dat seama ca traditia pastrarii acestei plante pe casa, poate fi tot atat de veche ca si stalpul funerar, respectiv ea s-ar pastra de la daci.

Participand la Congresul de dacologie din anul 2005, am hotarat impreuna cu alti colegi sa dam mai multa atentie acestei probleme. Am aflat ca planta este foarte raspandita in Romania si in Republica Moldova.Ea poarta insa denumiri diferite, dovada a vechimii ei si a ariei de raspandire.

Denumirea stiintifica, in latineste este SeptervivumTechtorum sau Septervivum Ruthenicum,din Ramura Crasulaceae.

Denumirea uzuala, din catalogul plantelor de leac, este Urechelnita, fiind in special un leac pentru urechi. Se mai numeste : prescure, prescurarita, urechiuse, verzisoara,iarba ciutei, iarba imparatului,iarba grasa,iarba urechii, tata mielului,iarba de stanca. I se mai spune,urechea iepurelui,urechiusa de stanca,jintira,barba caprii,salata de iarna,tata caprei.

Cu privire la Terapia cu aceasta planta, paleta este foarte larga:  De la tratamentul cancerului, la tratarea infectiilor,antiinflamator, cicatrizant,astringent,hemostatic,refacerea celulara, opreste inmultirea microbilor.

O problema care nu trebuie neglijata, este faptul ca intrand in epoca moderna, cu multe farmacii,multi nu mai cunosc virtutiile terapeutice ale acestei plante, totus o cultiva, o pun pe casa  ca si afrcanii, ca totem, pentru alungarea relelor si pentru norocul casei.

Este cazul san e ocupam mai mult de aceasta farmacie a casei.Medicii trebuie sa cltive aceasta planta si sa o recomande competent si complet pacientilor lor. Trebuie sa invatam sa folosim planta proaspata, mai eficace decat prodsele din aloe, ambulate si patetate.S-o recomandam intregii lumi ca mostenire a nostra de la Farmacia Dacica, dupa patentul lui Zamlxis.

Este interesant de stiut care este aria de raspandire a traditiei de a creste planta pe acoperisuri si ar trebui realizata o harta commpleta.Dupa felul cum Dacii s-au raspandit, ne putem astepta sa o gasim in toata Europa si America.Merita sa mentionam ca Aeticus Dunareanul, a scris cartea lui, “Cosmographia” pri anul 400, dupa ce a facut o calatorie in jurul lumii, strabatand Africa, Europa, America, si din Alaska, prin Japonia, China, India, Mesopotamia, intorcandu-se dupa 5 ani in Aetica, Dobrogea noastra, cu 1000 de ani inaintea lui Columb. Multe mai avem de aflat.

ing. Dumitru Vochescu

Bibliografie:

[ 1 ] Secretul succesului meu: Aloe Vera      Adina Maria Secara.; Mihai Stoian.

[ 2 ] Asul Verde. –leacuri de la cititori.

[ 3 ]  Dacia Magazin-august-septembrie 2005 pag.28.

O minune care dureaza numai doua ore [ 2 ] Aloe vera contine un complex extraordinar de bogat de substante dar pentru inceput putem spune ca doua sunt cele mai importante:aloina, situata imediat sub coaja frunzei, un lichid galben laptos cu gust amar, folosit de secole ca laxativ (utilizat sub forma de praf)
gelul de aloe, un lichid vascos situat in interiorul frunzelor.
Principalul dezavantaj care a facut ca folosirea aloei sa nu fie atat de raspandita pe cat este de eficienta in tratarea atator afectiuni, a fost instabilitatea accentuata a gelului extras din frunze. Dupa taierea unei frunze, sucul obtinut prin stoarcerea acesteia se oxideaza foarte rapid (daca nu este prelucrat in decurs de doua ore), pierzandu-si drastic din calitatile curative (aproximativ 95% din principiile active sunt oxidate si atacate de microorganisme).

Acest fapt a facut ca utilizarea aloei sa fie limitata numai la zonele unde planta creste in mod natural.

Cu toate acestea, traditiile diferitelor popoare mentioneaza efectul vindecator extraordinar al plantei de aloe si ofera metode empirice de conservare a principiilor active continute in planta. Dintre acestea mentionam medicina populara romaneasca care cunoaste un remediu naturist din aloe (varianta care regiunea temperata) macerata in miere.