h1

~Ion Stoica: „Tabula Peutingeriană 1850“

Tabula Peutingeriană,hartă antică,întocmită probabil între anii 260-271 e.n.,păstrată până astăzi într-o copie din sec 11-12.Numele i s-a dat după acela al consilierului Conrad Peutinger din Ausburg,la care a fost depusă,în 1507,de umanistul Conrad Celtes.Nici locul unde a fost descoperit manuscrisul,nici autorul hărţii nu sunt cunoscute.Astăzi harta se află la Biblioteca Naţională din Viena. Tabula Peutingeriană reproduce şi provincia Dacia,dar fără ţinuturile  din Estul Transilvaniei,aceasta înseamnând că,la data întocmirii originalului,zona de est a Daciei fusese părăsă de trupele romane.

În segmentele 7 si 8 din cele 11 ale Tabulei Peutingeriana, se află o frescă unică a ceea ce era provincia Dacia în secolele II-IV d.H. Nu mai puţin de 38 de oraşe, cetăţi sau localităţi vrednice de a fi menţionate sunt ilustrate pe documentul antic ca fiind la nordul Dunării. În acelaşi timp, alte 50 de locaţii cu rezonanţă daco-getă apar la sudul aceluiaşi fluviu. Un factor deosebit de interesant este acela că drumul roman care lega oraşele dacice este reprezentat pe o asemenea hartă comercială, cu atât mai mult cu cât zona devenise fieful năvălirilor barbare dupa retragerea aureliană din 275 d.H. Este greu de crezut că o asemenea recomandare putea fi făcută negustorilor romani care ar fi fost expuşi unor atacuri iminente. Se ridică astfel noi semne de întrebare asupra originii Tabulei antice, unii istorici apreciindu-i vechimea la, cel mai tarziu, anul 180 d.H.

În Tabula Peutingeriana sunt prezentate şi drumurile romane care străbăteau Dacia romană pe Segmentum VII (a și b) și pe Segmentum VIII (a și b).

Localitățile de pe „Drumul Cernei” (al doilea drum roman figurat pe Tabula Peutingeriana – Segmentum VII b):

Tierna = Orșova

Ad Media (Ad Mediam) = lângă Băile Herculane

Pretorio (Praetorium) = Mehadia

Ad pannonios (Ad Pannonios) = la 2 km de Teregova

Gaganis (Gaganae)

Masclianis (Masclianae)

Tivisco (Tibiscum) = Jupa (la 5 km nord de Caransebeș)

Agnavie (Agnaviae)

Ponte Augusti (Pons Augusti) = lângă Sarmizegetusa Romana

Sarmategte (Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa) = Sarmizegetusa Romana

 

http://www.descopera.ro/cultura/1066892-tabula-peutingeriana-a-fost-expusa-publicului

http://soltdm.com/sources/mss/tp/tp7.htm

 

STOICA ION  MORENI